Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Könyvet a szórványba!

Két éve néhányan Gyulán a református gyülekezetben országos mozgalmat indítottunk a szórványban élő magyar családok érdekében, hogy azok megmaradhassanak magyarnak. Egy honlapot nyitottunk www.konyvetaszorvanyba.hu címmel. Ennek segítségével mese- és szépirodalmi könyveket igényelhetnek a határon túl szórványban élő családok és szervező értelmiségiek (ők kis könyvtárakat is alakítanak). A kiszállítást a turisták, kiutazók, egyházi és világi szervezetek, önkéntesek végzik.

Az elmúlt két évben  a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságától kaptunk sok segítséget.

Gyűjtő pontokat létesítünk az országban, ahol nem csak könyvet, mese DVD-t gyűjtünk, hanem értelmiségieket is, akik segítenek a program ismertetésében, felhívják a figyelmet erre a lehetőségre. Három ilyen  gyűjtő pont már van: a Miniszterelnökség (a Nemzetpolitikai Államtitkárságon T: 17953163),  Gyulán (a Református parókián: konyvetaszorvanyba@gmail.com) és a Rákóczi Szövetség békéscsabai szervezeténél (nora-kovacs@freemail.hu) ,   több pedig most alakul.

Olyan értelmiségieket, fiatalokat keresünk a határokon belül és kívül, akik szeretnének részt venni ebben a nemes törekvésben.

A határon túlra főleg magán személyek szállítanak, ezzel is elősegítvén a személyes kapcsolat felvételt a szórványban élő családokkal. A munkában nagy segítséget nyújtanak  a történelmi  egyházak és a világi szervezetek.

Emellett olyan magyarországi személyeket  verbuválunk a nyilvánosság csatornáin keresztül, akik családi kirándulás, rokonlátogatás céljából vagy egyéb okokból a szomszéd országokba utaznak és szívesen visznek magukkal 1-2 doboz könyvet. Írni kell egy e-mailt Gyulára a  konyvetaszorvanyba@gmail.com  címre. Ha megírják az útirányt, meg tudjuk mondani, kik azok az igénylők (mi az e-mail címük), akik útba esnek. 

A mozgalomról a facebookon többet is meg lehet tudni (www.facebook.com/konyvetaszorvanyba). Aki pedig most nem tud közvetlenül részt venni egy ilyen akcióban, találhat az ismerősei között olyanokat, akik szívesen vállalják ezt az áldozatot. A mesekönyvek, szépirodalom összegyűjtéséhez, az autós kirándulók megtalálásához igénybe vehetjük  a helyi médiát, az egyházakat, sőt óvodáink, iskoláink szülői értekezleteit is (mint ahogy az most Gyulán történt). Ha a könyveket saját körben nem tudják kivitetni, kivinni,  fel lehet ajánlani őket e-mail címünkön illetve a közeli gyűjtő ponton. Ugyanitt lehet könyveket is igényelni. Előfordulhat, hogy nincs használt mesekönyv, mese DVD vagy CD, ilyenkor az áldozat vállalóknak könyvesboltban (vagy antikváriumban) lehet ezeket saját pénzen megvásárolni.

Az elmúlt évben mintegy 10 ezer könyvet juttattunk ki  szórványban élő családoknak a Kárpátaljára, a Felvidékre, Dél-Erdélybe, a Partiumba és Moldvába.

Újabban az internet számos lehetősége közül felhasználjuk a magyar nyelvű szépirodalom, a kultúra bőséges kínálatát is. Ajánló rovatunkban példák segítségével szemelgetünk a web helyek  dús választékában.

            Felmerülhet a kérdés, hogy végül is miért kell nekünk valamit tennünk az idegen tengerben, szórványban élő magyarok beolvadása ellen, egyáltalán miért fontos az anyanyelv? Tudósok azt mondják, hogy mindent könnyebb a saját nyelvünkön megtanulni. Psychologusok pedig arra figyelmeztetnek , hogy a nyelv és a nemzeti azonosság elvesztése, bizonytalanná válása súlyos személyiség zavart okozhat.

A nemzeti tudatnak talpköve a nyelv, és a széles értelemben vett kultúra. A határon kívül maradt magyarnak szinte semmije sem maradt meg, csak az anyanyelve (már amennyire az például a szórványban megmaradt!). Milyen szépen és pontosan írja ezt meg Illyés Gyula a „Koszorú” című versében, melyet a Magyar Nyelv Napjára írt. Vagy ahogy ezt oly sokszor megvallja Márai a Naplóiban, naponta olvasván Aranyt, Vörösmartyt és a Bibliát.

 Mi kisebb emberek vagyunk, mint az íróink, költőink, de a könyvekben el tudjuk vinni és át tudjuk adni szépirodalom formájában nemzeti azonosság tudatunk lényegét. Emellett hasonló célt szolgálhat az internet is számos lehetőségével.

Igen nagy nyereség lehet mind a kiszállító, mind a megajándékozott számára a személyes kapcsolat kialakítása: ez is egy érdekes formája a nemzet egyesítésének.

Magamról annyit, hogy nyugdíjas kórházi orvos (endokrinológus) vagyok Gyulán. 1990-94 között Gyula MDF-es polgármestere voltam.

 

 

Dr.Pocsay Gábor  presbiter, gyulai orvos

 

Gyula, 2019. IV.14.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.