Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Az eddigi tapasztalat az, hogy szépirodalmi műveket nagy mennyiségben adnak az emberek, de kevés mesekönyv, mese DVD és mese CD gyűlik. Pedig bizonyára vannak az országban elfekvő példányok. Örvendetes lenne, ha ezeket térítésmentesen felajánlanák a szórványban élő családok számára. Szívesen fogadjuk ezeket az adományokat. Kérjük írják meg e-mail címünkre (konyvetaszorvanyba@gmail.com ) mit és milyen példányszámban  tudnak adni. Mi ezt az információt közvetítjük a kiszállítóknak.

A kiszállítás áldozatvállalást jelent. Az előkészítés e-mailezgetéssel és esetleg  telefonálásokkal jár. Mindezt senki nem fizeti. A kirándulás során lehet, hogy egy fél napba is kerül a kitérő, átadás. Nyilván olyanok vállalják majd, akiknek nem mindegy a magyarság sorsa, akik azt is tudják, hogy jobb  adni, mint kapni. A barátaink közül sokan attól tartanak, hogy nem lesznek kiszállítók. Meglátjuk.

Az elmúlt másfél hónap során kétszer vittem (vittünk) könyveket, DVD-ket, CD-ket. Az egyik alkalommal Csángóföldre, a másik alkalommal pedig a Kis-Homoród és a Nagy-Homoród menti szórvány falvakban élő családokhoz. Ezen utóbbi helyekre Márkos Ervin  unitárius lelkész segítségével jutottunk el. Jó volt látni a gyermekek szemében az őszinte örömöt és a felnőttek arcán a kicsit csodálkozó, barátságos mosolyt.

 

Egy  másik fontos szempontot is meg kell említeni:

Csak színvonalas könyvet szabad kivinni! A ponyvát, silány lektürt, gyengécske írásokat ne! Az ország nem járathatja le magát a kinti magyarok előtt! Az eltelt hónapok alatt sajnos gyatra dolgokat is összehordtak honfitársaink. Néha az volt az érzésem, hogy szinte nagytakarítás szerűen rámolták le a polcokat (többen ezt meg is mondták). Helyesebb, ha csak nívós könyveket ajándékozunk.

 

Mi tehát a jó könyv? Ötletszerűen hadd álljon itt néhány példa:

 

A mesék világában könnyű a dolgunk, hiszen nagy íróink, költőink remek dolgokat írtak: Benedek Elek, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Kormos István, Csukás István, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Magda, Veres Zoltán (Rongy Elek a példakép, Tóbiás és Kelemen, Irgum-burgum Benedek), Janikovszky Éva, Gazdag Erzsi, és persze a külföldiek: Grimm, Andersen, Eric Knight (Lassie hazatér), Milne: Micimackó, és a többiek.

 

Próza (magyarok), ifjúsági irodalom: Móricz Zsigmond (Légy jó mindhalálig), Molnár Ferenc ( Pál utcai fiúk), Gárdonyi Géza (Egri csillagok), Fekete István könyvei, Mark Twain (Tom Sawyer, Huckleberry Finn)

Szépirodalom

Magyarok: Krúdy, Márai, Tamási Áron, Németh László,  Ottlik Géza (Iskola a határon), Mándy Iván, Gion Nándor, Szabó Magda, Esterházy Péter,  Ferdinandy György.

Külföldiek: Csehov, Maupassant, Virginia Wolf, Solem Alechem, Bulgakov, Sienkiewicz, Emily Bronte (Üvöltő szelek), Mario Vargas Llosa, Vainö Linna: Az ismeretlen katona, Garcis Marques: Száz év magány, Alice Munro könyvei.

 

Versek: Vörösmarty Mihály, Arany János, Petőfi István, Vajda János, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, József Attila, Radnóti Miklós, Sinka István, Szabó Lőrinc, Áprily Lajos, Jékely Zoltán, Kálnoky László.

Ez a felsorolás természetesen csak szerény illusztráció a teljesség igénye nélkül, hiszen a jó szerzők és remekművek sora végtelen.

Dr. Pocsay Gábor , Gyula

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.