Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hiszünk abban, hogy szolgálatunkkal hozzájárulhatunk a magyarlakta szórvány-területek könyv ellátásához. Hisszük, hogy az olvasott irodalom segít a magyar identitás megtartásában.

Bizonyosak vagyunk abban, hogy az általunk létrehozott mozgalom összeköti az embereket, és segíti a szórványban élő magyarok öntudatra ébredését, új baráti kapcsolatok kialakulását.

Fantasztikus, hogy mindezt egy jó csapattal tudjuk megvalósítani! Küldetésünk folyamatos, befejezést nem tervezünk!

Elvek

Trianon után máig sem tudtunk talpra állni. A felegyenesedéshez mind lélekben, mind pedig az anyagi világban megfelelően erősnek kell lennünk .
Emeljük hát fel a fejünket mi magyarok, hiszen mi sem vagyunk alábbvalók a többi népnél! Az öntudatra találás egyik módja a nemzeti kultúra magas szintű elsajátítása. A lélek építkezése a családban és az óvodában kezdődik majd az iskolában folytatódik. Örvendetes hát, hogy a határon
túli óvónők, tanítók mesekönyveket, mese DVD-ket, CD-ket kérnek, az ifjak és a felnőttek pedig szépirodalmat.


Továbbiak

A könyvszekrényünkben, a polcokon sok olyan könyv van, amit várhatóan 1-2 éven belül nem fogunk elolvasni (vagy újraolvasni). Hasznos lenne, ha oda-ajándékoznánk ezeket azoknak a magyaroknak, akik egy idegen nyelvi és kulturális tengerben élnek, és nehezebben jutnak magyar könyvhöz. Természetesen csak igényes, irodalmi értékű könyvet szabad küldenünk.

A határon túli magyarság létszáma rohamosan csökken, magyar nyelvi ismeretük sokszor vészesen hanyatlik. A vegyes házasságokban sokszor már románná, vagy szlovákká válik a gyermek, de az is előfordul, hogy- bár mindkét szülő magyar-, otthon mégis a többségi nyelven beszélnek a gyerekkel. Néhány hete elmondták az egyik partiumi városkában, hogy a magyarok aránya már csak mintegy 8%, kb. 900 fő. A kb. 200 könyv, amit most vittünk ajándékba, csepp a tengerben, de mégis hozzájárul a református egyház és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) által támogatott kis magyar könyvtárindításához. Ugyanis e kisvárosban az utolsó magyar iskola 1967-ben megszűnt, a városi könyvtárban pedig nincs magyar állomány.

Hogyan is juttassuk el a magyar könyveket a határon túlra, hogyan lehet megszervezni a gyűjtést, és hogy lehet az igényeket felmérni?

A lebonyolításhoz az internet lehetőségei nyújtanak segítséget.

Létrehoztuk ezért a www.konyvetaszorvanyba.hu oldalt, melyet gyulai fiatalok kis csapata működtet. A honlapon egy űrlap kitöltésével megjeleníthetik igényeiket a határon túliak. Magyarországon pedig azok a vállalkozó szellemű magán személyek és intézmények, melyek a honlapon látják a kérés megjelenését, ha indítékot éreznek, összeszedik a könyveiket, felveszik a kintiekkel a kapcsolatot, és útnak indulnak. Magyarországon esetleg a különböző intézmények, önkormányzatok, egyházak is segítséget nyújthatnak e munkához.

A környező államokba került magyarok számára az egyházak és néhány magyar szervezet jelent szervezett erőt. Ezek felhívhatják a figyelmet erre a lehetőségre.

Természetesen más módszerek is elképzelhetőek, akár egyszerűbbek, vagy könnyebben kivitelezhetőek: ha például családi vagy baráti kirándulásra megyünk kocsival a Kárpát-medence valamely szép vidékére, vihetünk magunkkal esetleg előzetes megbeszélés nélkül is 1-2 doboz könyvet. Ha megállunk a szórvány terület egy-egy kis községének templománál, a parókiánál, és ott magyar a lelkész, valószínűleg ott hagyhatjuk a könyveket.

Van, aki jobban szereti a gondos előkészítést, és kirándulás esetén is előre megpróbálja felderíteni az érintett terület parókiáit az egyházi szervezeteken keresztül (előnyös lehet a magyarországi saját parókiánk segítségét kérni).

Könyveim átvizsgálása közben némi tapasztalatra tettem szert, néhány szempontot máris leírok. Nagyon fontos, hogy gyermek, ifjúsági és meséskönyvet is vigyünk, amennyit csak tudunk! A gyermek a legérzékenyebb, legfontosabb korban találkozhat a szép képes könyvekkel. A szülő már 3-6 éves korban felolvashat magyar meséket (később pedig ifjúsági könyveket!). A kisiskolás aztán pontosan akkor folytathatja majd a magyar nyelvű olvasást, amikor az idegen nyelvű iskolába bekerül. Szerencsés esetben így anyanyelvén, magyarul ismerkedik meg a szellem világával, vagy „tanulja újra” felmenői nyelvét. Sok minden dől el ezekben az években!

Amikor nézegetjük a könyveinket, nehéz a döntés, nehéz a könyveinktől megválni. Azonban föl kell tenni magunknak a kérdést, hogy arra a bizonyos könyvre biztosan szükségem lesz-e még? Vajon a gyermekem, unokám, barátaim számára lényeges lesz-e az, hogy azt a bizonyos könyvet a családi kis könyvtárból kaphassa kézbe? Ha úgy érezzük, hogy igen, akkor tartsuk meg azt a könyvet! Ha mégsem, irány Dél-Erdély, a Felvidék, Délvidék. Sok helyen csak 4-5 vagy 40-50 magyar él, vagy pedig egyetlen kérelmező család. Mindenki számít!

Az adományozás, kiszállítás, kapcsolat keresés nem „központilag irányított” lesz. A „Könyvet a szórványba!” mozgalom alapja az egyén!

Jó lenne, ha a könyvszállítás nem csak egy kampányt jelentene, hanem folyamatos gyakorlatot.

Gyula, 2017. március 13.

Dr. Pocsay Gábor  presbiter,
nyugdíjas orvos

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.