Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Az igények felmérése, gyűjtés és a kiszállítás technikája

A könyv akcióban azok vesznek részt, akik úgy érzik, hogy fontos a legnehezebb, a szórvány helyzetbe került magyarok nyelvhasználata, és szeretnének valamit tenni az anyanyelv megőrzéséért. A könyv igények begyűjtése az interneten történik a következő honlapon: „konyvetaszorvanyba.hu”.

Úgy lehet működtetni, hogy rákattint az ember a kép fölötti “fülekre”, ezek a következők: „Küldetésünk” , „Program leírása”, „Könyvigénylő”, „Itt keresnek könyvet”. A kiszállító hasonló képen egy ilyen „fül” segítségével találja majd meg az igénylő települését („Itt keresnek könyvet” cím alatt), majd pedig az alábbi e-mail címre (hozzánk) írva tudja meg a részletes adatokat.

Ha magánszemély az igénylő, csak egy település név jelenik meg a honlapon. Az adományozó az alábbi e-mail címünkön jelentkezhet az igénylő e-mail címéért kapcsolatfelvétel céljából: konyvetaszorvanyba@gmail.com

Az igények jelzését a határon kívüliektől kérjük. Mi gyulaiak a fenti honlapon jelenítjük meg ezt a lehetőséget. A történelmi egyházak és a magyar szervezetek határon túli képviselői pedig, ha jónak találják az ötletet, megkereshetik azokat a szórványban élő közösségeket és magán személyeket, akiknek nincs elég magyar nyelvű szépirodalmi-, gyermek és egyéb könyvük. Az indíték minderre nem külső biztatásra, felszólításra keletkezik, hanem belső lelki igény alapján. Tehát senki ne várjon „felső utasításra”vagy szervezésre. Az igénylők kitöltik a honlapon az űrlapot, megjelölve a település és egy környékbeli nagyváros magyar és idegen nyelvű nevét, valamint levelezési e-mail címüket. A honlapon magánszemély e-mail címét nem jelenítjük meg, csak intézmény esetében írjuk azt ki, mivel ezen adat publikus. Intézmény (pl. parókia vagy világi szervezet) esetén feltüntetjük a honlapon az igénylő intézmény nevét, e-mail címét is, így az adományozó közvetlenül fel tudja venni a kapcsolatot az igénylővel. Az e-mail címek birtokában lehet aztán írni az igénylőnek majd pedig telefonon is érintkezésbe lehet lépni vele, és minden részletet meg lehet beszélni. Ha viszont magánszemélyről van szó, adatvédelmi okokból csak a település neve jelenik meg a honlapon. Ezért ilyenkor az adományozó a mi fenti e-mail címünkre írjon, hogy elküldhessük az igénylő e-mail címét.

A magyarországi érdeklődő tulajdonképpen a honlap segítségével kereshet és találhat magának egy „szimpatikus”, határon túli települést, esetleg intézményt. Az adományozó a saját könyvein túlmenően összegyűjtheti barátai, ismerősei könyveit is. Ha valamely közösségi helyiségben gyűjtik össze a kiszállítandó irodalmat, szerencsés, ha a kezdeményező személy (felelős) előre tisztázza minden résztvevő szerepét. A megbeszélés alapján az adományozó(k) saját költségén/költségükön (l. pl. üzemanyag) kiszállítja/kiszállítják a könyveket, majd visszatérve interneten jelzik a gyulaiaknak az akció sikerét, és azt, hogy kell-e még több könyv annak a 5-10- 100-1000 magyarnak, aki az adományt megkapta. A személyes szállítás kiváló lehetőséget nyújt a kintiekkel történő ismerkedésre, kapcsolat felvételre!

A „szórvány” megjelölés megközelítésünkben azt jelenti, hogy olyan kicsi létszámú ez a kinti magyar közösség, hogy saját erejéből nem tud gondoskodni a magyar nyelvű olvasmányok megfelel mennyiségéről. Adott esetben ez jelenthet kezdetben mindössze 50-100 könyvet, de jelentheti mondjuk egy kicsi szórvány községben egy szerény kis magyar könyvtár kiépítésének kezdetét is.

Jó lenne, ha e-mail címünkre rövid visszajelzés érkezne a megajándékozottaktól, így törölhető lesz a teljesített igény.

A visszajelzések a megajándékozottaktól 1-2 mondatban kerüljenek vissza e-mail címünkre hozzánk (Gyulára). Így törölhető lesz a teljesített igény.

Gyula, 2017. március 11.

Dr. Pocsay Gábor presbiter

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.