Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tisztelt Tanárnők, Tanár Urak, Tiszteletes Asszonyok és Urak, Tisztelendő Urak, kedves  

Értelmiségi Barátaink!

A „Könyvet a szórványba!” mozgalmat 3 éve Gyula városából indította el néhány értelmiségi. Célunk a magyar kultúra, a magyar nyelv terjesztése. Úgy véljük, fontos az emberi     kapcsolatok kiépítése, megerősítése az anyaországiak és a határon kívüliek között. Könyv adományok és internetes információk segítségével igyekszünk e nemes célt elérni. Jó tanácsokat és segítséget szívesen fogadunk!

                     Az alábbiakban rövid és pusztán néhány szempontra kitérő összefoglalását adom az elmúlt 3 év tapasztalatainak a mozgalommal kapcsolatban. Pontosabban néhány  szempontot, megjegyzést szeretnék felvetni, megtenni közös munkánkhoz.

Melyek az új, hatékony módszerek a szórványban élők könyv ellátására és a kapcsolatok építésére:

Korábban előfordult, hogy a határon átvitt könyvek sorsát helytelenül intézték és a végeredmény raktárakban, parókiákon porosodó könyv halom volt. Ez a helytelen előkészítés és az idő, fáradozás „elspórolásának” a következménye. 3 év gyakorlata alapján világossá vált, hogy mint a legtöbb fontos ügyben, a jó előkészítés itt is sok időt, telefont, kapcsolat keresést, e-mailt igényel! Ha elég kitartó ez a  munkálkodás, meg fogjuk találni az alkalmas segítőket is!

  1. Az anyaországban gondosan ki kell válogatni a könyveket. Ajándékba eleve csak minőségi műveket ad az ember! Persze ez még korántsem elégséges szempont: az kell, hogy az a bizonyos jövendő olvasó élvezze is a könyvet! Hiszen általában olyan témájú, stílusú könyvet olvasunk el, amit kedvelünk.

              Mivel egész családoknak szállítunk, beleértve a széles ismeretségi körüket is, a legkülönbözőbb érdeklődési területeket célozzuk meg. A kis gyermekeknek meséskönyveket, a nagyobbaknak ifjúsági, kalandos, ismeretterjesztő, állatos, fantasy, sci-fi stb. irodalmat viszünk. Az anyukáknak gyermek gondozás, gyermek nevelés, lakáskultúra, divat, női hobbik, míg a férfiak sokszor a barkácsolás, politika, történelem, földrajz, útleírás, krimi és egyéb érdekes témák iránt érdeklődnek. Fontos az is, hogy a gyermekeknek szánt könyvek jó állapotúak legyenek! A gyermek nagy kritikus!

  1. Mint Temesvárról javasolták a tanárok, ha egy kis településen, faluban nincs magyar könyvtár, az első teendő ennek létrehozása. Ezt megteheti a tanár, tanítónő vagy a parókiákon a protestáns lelkész, vagy a plébánián a katolikus pap. A hitélet színterei és az egyházi alkalmak is alkalmasak lehetnek egy kis könyvtár létrehozására és a kölcsönzésre.
  2. Nagyon fontos, hogy a határon túl alkalmas módon bő kínálatot mutassunk be a választékból a felnőtteknek és a gyermekeknek. A kicsiny könyvtáracska létrehozásakor is figyeljünk erre, majd később pedig a családok saját könyv állományát is így hozzuk létre! Hiszen így tudunk majd olyan választékot kínálni, melyből valóban tud majd találni magának a gyermek és a felnőtt őt igazán érdeklő műveket. Az állományok kialakítása persze különböző módszerekkel történhet. Ezért Magyarországról eleve változatos, vonzó anyagot kell kijuttatnunk! Hiába nagyra becsült általunk például Jókai vagy Jules Verne, a gyerekek ma már legtöbbször unalmasnak tartják! Természetesen különösen szeretetteljes helyzetekben, mondjuk amikor a nagymama felolvas a „legózó”, de mégis figyelő kiskamasznak, még a terjedelmes és hosszadalmas klasszikusok is vonzóvá válhatnak! A felolvasás régi jó szokását persze a felnőttek is felújíthatják!
  3. Másik lényeges szempont, hogy jó dolog az érintettek bevonása már a kis kölcsön könyvtár, avagy később a családi saját könyvállomány kialakításakor. A válogatásnál a tanár, a lelkész egy asztalra kirakhat mondjuk 40-50 könyvet és a család, ismerősök számára ebből valamennyit (pl. egyszerre tízet) kiválaszthat magának a felnőtt és a gyermek ajándékba. Hasznos lehet, ha az ajándékozó tanár, lelkész vagy civil beszél is a könyvekről, bemutatja azokat. Ebből az következik, hogy előnyös, ha a kis bemutatást végző maga is szeret olvasni, és tájékozott.
  4. Ezen alkalmak sokfélék lehetnek, saját ötleteink jól érvényesülhetnek. Így például az utódállamokban sok iskolában tanul szórvány területről származó gyermek. Ők gyakran kollégiumokban laknak. Amikor hétvégeket a hozzátartozók hazaviszik a gyerekeket, választhatnak a családnak könyveket. Ilyenkor mindig adjunk egy kísérő levelet is a könyvek mellé. Ebben megemlítjük a honlapunkat, elmondjuk, hogy miért fontos és előnyös a magyar nyelv és kultúra megőrzése. Biztatjuk a családtagokat, rokonokat, hogy a legközelebbi alkalmakkor (és közben interneten keresztül is) írjanak a magyarországi partner iskolának, vagy ha ilyen nincs, nekünk a tapasztalataikról, kéréseikről és írják meg milyen könyveket szeretnének még. Címünk: konyvetaszorvanyba@gmail.com

 

Az iskolák más alkalmakat is találhatnak: bármely rendezvényükön, diák „verbuváló” kiszállásaikon (beiskolázásnál) jó szolgálatot tesz az ajándék könyvek palettája. A könyveken túlmenően az internet számtalan egyéb lehetőségeiből is bemutatunk  néhányat honlapunkon (www.konyvetaszorvanyba.hu) .

 

  1. Mint említettem, egyházaink, lelkészeink, a papok szintén sokat segíthetnek ebben a fontos ügyben! Számtalan szórvány helyzetben és területen élő családot pásztorolnak magyar papok. A napi munka, családlátogatás, egyházi alkalom, ünnepségek, fakultatív magyar óra mind alkalmas arra, hogy ajándék könyveket válasszanak az érdekeltek.

 

Több is megtudható rólunk a  facebookon:   www.facebook.com/konyvetaszorvanyba

 

Az eddig felsorolt értelmiségi és valamennyi segítő személy tapasztalatot fog szerezni az idők során és az eddigieknél bizonyára még jobb módszereket is javasolni fognak mindannyiunknak.

A jövőben igyekszünk közkinccsé tenni  a jó gondolatokat, javaslatokat (nemcsak a honlapon, hanem az aktív segítőknek írt hírlevélben is).

 

 

 

Eddigi magyarországi tapasztalataink

  • Úgy néz ki, Magyarországon most a legeredményesebben az iskolák munkálkodnak a szórvány területeken a kis könyvtárak létesítésén, a családok könyv ellátásán és a kapcsolatok építésén. Roppant előnyös, hogy a diákok bőségesen adományoznak szüleikkel együtt meséskönyveket is! Eddig a mesekönyvekben volt a legnagyobb hiány. Különösen a Határtalanul! program bizonyult hasznosnak, hiszen az iskoláknak és a gyermekeknek sok kinti ismeretsége adódott az évek során. Mint a tanárok említik, a diákokat megérinti a kinti magyarok helyzete, motiváltakká válnak. Az is sokat jelenthet, ha a szülők bekapcsolódnak a gyűjtésen túlmenően a kiszállításba is. Így még az is lehetséges, hogy később családi kirándulásokon maguk is vihetnek könyveket előzetes megbeszélést követően (akár a megajándékozandó családhoz közvetlenül is telefonok, e-mailek után utca, házszám szerint)!
  1. Munkánk önkéntes, nem finanszírozott. Bizony sok időt, energiát, kitartást igényel, csak kevesen alkalmasak ilyen önfeláldozásra. De már most is sokan jelentkeztek, akik érzik ennek az ügynek a szépségét. Tanárok, lelkészek, vállalkozók, egyszerű magán személyek, turisták. Aki belekóstol ebbe, és a határon túl találkozik a kinti magyarokkal és a tájakkal, azt rabul ejti valami nehezen megfogalmazható érzés, varázs.

 

  1. Legyen Ön is segítőnk, munkatársunk!

 

 

Gyula, 2019 december 14.

 

Dr. Pocsay Gábor, nyugdíjas kórházi orvos

 presbiter

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.